Είμαστε ένας από τους ιστορικότερους και ομορφότερους δήμους της Αττικής γης. Είμαστε τα πιο δαντελωτά παράλια του Σαρωνικού αλλά και η αρχαία «στράτα του Άστεως» που οδηγούσε –και συνεχίζει να οδηγεί μέχρι σήμερα- τους προσκυνητές και επισκέπτες στο φημισμένο Ιερό του ναού του Ποσειδώνα στο Σούνιο. Είμαστε η γη όπου ελαιώνες και αμπελώνες χιλιάδων ετών δίνουν ακόμα τους υπέροχους καρπούς τους με θαυμαστή συνέχεια.

Είμαστε -έστω και άτυπα- η ιστορική «Πατρίδα των Κούρων» που αξιοζήλευτα στιγμάτισαν με τις μορφές τους την αρχαϊκή περίοδο. Είμαστε μία από τις βασικές πράσινες καρδιές της Αττικής με το μαγευτικό δάσος του Κουβαρά να δίνει το οξυγόνο του απλόχερα. Είμαστε η άσβεστη μνήμη των προσφύγων σε Ανάβυσσο και Παλαιά Φώκαια που μετέτρεψαν την ιστορία σε δημιουργική πραγματικότητα, σε στεριά και θάλασσα. Είμαστε η γενέτειρα του θεμελιωτή της Αθηναϊκής Δημοκρατίας Κλεισθένη και του μεγάλου αρχαίου στρατηγού Θεμιστοκλή. Είμαστε ο τόπος της λογοτεχνικής «Γαλήνης» του Ηλία Βενέζη, των ιστορικών Αλυκών της Αναβύσσου αλλά και άλλων υδροβιότοπων. Είμαστε οι ακρογιαλιές, από τη Γαλάζια Ακτή, το Λαγονήσι και τη Σαρωνίδα μέχρι την Ανάβυσσο, την Παλαιά Φώκαια και το Θυμάρι, παρέα με τα φυσικά λιμανάκια που σαγηνεύουν τις αισθήσεις και αποτελούν οάσεις διαφυγής για ξεκούραση ή δράση, για τη ψυχή και το σώμα.

Είμαστε η ταπεινή και απαράμιλλη ομορφιά των βυζαντινών μνημείων-ναών και των περιηγητικών διαδρομών στη Μεσογείτικη και Λαυρεωτική φύση. Είμαστε  μέρος αυτής της ανθρώπινης και αρχέγονης μυσταγωγίας του ψητού κρέατος  στην καρδιά των Καλυβίων, παντρεύοντας παράδοση και ιστορία. Είμαστε τα παραδοσιακά αλιευτικά που φέρνουν ακόμη κάθε πρωινό τα φρέσκα ψάρια για να τα απολαύσετε είτε στα ψαράδικα της Παλαιάς Φώκαιας είτε σπίτι σας. Είμαστε η γαλήνη της μοναστικής ζωής στον Κουβαρά, με τις εικόνες της να  συγκρίνονται με αυτές της Αθωνικής Πολιτείας.

Είμαστε, για τους αμύητους, η επιλογή έκπληξη, είτε για μία ημερήσια ανακάλυψη είτε για μία ολιγοήμερη απόδραση από την Αθήνα και σε ό,τι πιθανό συνδυασμό επιθυμεί η ψυχή σας. Μόνοι ή με παρέα, η γη του Σαρωνικού, πάντα φιλόξενη, θα χαρίσει ό,τι ομορφότερο έχει κρατημένο για σας. Άλλωστε, η μητέρα φύση φρόντισε γι’ αυτό απλόχερα. Την ευχαριστούμε και την προσέχουμε.