Ο Δήμος Σαρωνικού δημιουργήθηκε από τη συνένωση των πρώην Δήμων Καλυβίων Θορικού και Αναβύσσου και των Κοινοτήτων Κουβαρά, Παλαιάς Φώκαιας και Σαρωνίδας.

Έχει έδρα τα Καλύβια Θορικού και η έκταση του είναι 139,420 τ.χλμ.. Ο μόνιμος πληθυσμός του ανέρχεται  στους 29.002 κατοίκους. Εκτός αυτού του πληθυσμού στο Δήμο Σαρωνικού κατοικούν σε παραθεριστικές κατοικίες περίπου 20.000 επιπλέον κάτοικοι το καλοκαίρι και περίπου 10.000 κάτοικοι τον χειμώνα. Ο Δήμος δέχεται επίσης κατά προσέγγιση κάθε Σαββατοκύριακο 15.000 επισκέπτες το καλοκαίρι και 6.000 το χειμώνα.

Ο οικιστικός ιστός του Δήμου Σαρωνικού έχει την ιδιομορφία, εκτός από τα πολεοδομικά κέντρα των πόλεων-χωριών Καλυβίων – Κουβαρά – Αναβύσσου – Σαρωνίδας – Παλαιάς Φώκαιας, να περιλαμβάνει και 30 μικρότερους οικισμούς. Η συντριπτική πλειοψηφία των οικισμών αυτών βρίσκεται στην παραλιακή ζώνη, το μήκος της οποίας είναι περίπου 23 χλμ, με μεγαλύτερο οικιστικό ιστό τους οικισμούς που αποτελούν την ευρύτερη περιοχή του Λαγονησίου. Στην παραλιακή ζώνη, εκτός από τις δεκάδες πανέμορφες παραλίες, περίοπτη θέση κατέχει το λιμάνι της Παλαιάς Φωκαίας που μεταμορφώνεται (υπό εξέλιξη) σε αλιευτικό καταφύγιο με προέκταση προβλήτας και δυνατότητα αύξησης χωρητικότητας μικρών σκαφών.

Η προνομιακή γεωγραφική θέση του Δήμου Σαρωνικού ενισχύεται από τη γειτνίασή του με τον Αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος» αλλά και την μικρή σχετικά απόσταση από τον Λιμένα του Λαυρίου (αλλά και της Ραφήνας). Στοιχεία που κατατάσσουν το Δήμο Σαρωνικού σε έναν από τους κομβικότερους Δήμους της Αττικής γης, μόλις 30’ από την πρωτεύουσα πόλη τη Αθήνας. Η προγραμματισμένη αναμονή της εκκίνησης των εργασιών επέκτασης του προαστιακού σιδηροδρόμου περιλαμβάνει και την αναμονή του ερχομού της στάσης «Καλύβια» ανοιχτά (ΒΑ) του οικισμού των Καλυβίων αλλά και του σταθμού «Κουβαράς» στην περιοχή της «Γέφυρας Κουβαρά» δίπλα στην κεντρική λεωφόρο Λαυρίου και 2 χλμ ΝΔ του Κουβαρά.