Είμαστε σαν τόπος ένας διαχρονικό σταυροδρόμι πολιτισμών, είμαστε η «γέφυρα» ανάμεσα στα Μεσόγεια και τη Λαυρεωτική, στους οποίους και ανήκουμε ως γεωγραφική οντότητα.

Είμαστε η «γέφυρα» του Σαρωνικού Κόλπου και της θάλασσας του Αιγαίου Πελάγους. Τοπία που συγγενεύουν μεταξύ τους αλλά μπορείς και να τα ξεχωρίσεις. Από τις πιο ευρύχωρες πεδινές εκτάσεις των μεσογείων στις πιο βραχώδεις και ψηλές εκτάσεις της Λαυρεωτικής. Οι ελαιώνες, τ’ αμπέλια και οι φυστικιές παραχωρούν τη θέση ντους σιγά σιγά στα βραχώδη ακρογιάλια, στα μικρά λιβάδια με τους μοσχομυριστούς θάμνους και τους λόφους.

Οι μεγάλες ευθείες των δρόμων γίνονται μικρότερες και πιο γλυκές στροφές έρχονται να ζωγραφίσουν το φυσικό σκηνικό. Από το Μαυροβούνι του Κουβαρά, το Πανί των Καλυβίων, τον Όλυμπο της Αναβύσσου, τα Πεύκα της Σαρωνίδας, το Πυργάκι της Π.Φώκαιας και τις ρίζες του Δρυμού του Σουνίου, η θέα που γεφυρώνει με τη σειρά της το βλέμμα του επισκέπτη είναι μοναδικές. Φυσικά μπαλκόνια και παρατηρητήρια που ο αέρας τ’ αγαπάει και τα φρεσκάρει και που δίνει σε κάθε περίπτωση ένα ξεχωριστό σκηνικό που φτάνει μέχρι τις Κυκλάδες και τη γη της Πελοπονήσσου. Αυτός είναι ο τόπος μας, και από ψηλά, μοιάζει με ζωγραφιά.