Συνταγές του τόπου μας2018-10-16T18:59:47+03:00

Θέλουμε να σας δώσουμε μία μικρή γεύση από όμορφες συνταγές που άντεξαν στον χρόνο και που ακόμα, λιγότερο ή πιο συχνά,  αποτελούν μέρος της γαστρονομικής μας συνήθειας αλλά και της ντόπιας παραγωγής μας (φρέσκος μούστος, ελιές-λάδι, φιστίκι, χορταρικά κ.α.). Η απλότητα των παρασκευών ήταν και παραμένει το μυστικό για τη νοστιμιά των συνταγών αυτών.

ΠΟΥΠΕΚΙ («χωρίς καπάκι»)

Ένα παραδοσιακό γλυκό του τόπου μας, ιδιαίτερα τις απόκριες, που ουσιαστικά είναι μία ανοιχτή γαλατόπιτα, αλλά χωρίς σιρόπι. Μία πολύ νόστιμη συνταγή που σίγουρα θα σας ενθουσιάσει. Αποτελείται από ένα φύλο ζύμης που τοποθετείται στον πάτο του ταψιού και την κρέμα που απλώνεται πάνω της. Τα υλικά της: Ζύμη (400 γρ. αλεύρι, 2/3 κούπας νερό, ¼ κούπας ελαιόλαδο, 2 κουταλάκια ζάχαρη, λίγο αλάτι, μία βανίλια), Κρέμα (1,5 λίτρο φρέσκο γάλα, 1¼ κούπας αλεύρι, 1,5 κούπα ζάχαρη, 80 γρ. βούτυρο, 4 αυγά). Ζάχαρη, κανέλλα, φιστίκι αιγίνης, μέλι για επίστρωση.

Για το φύλλο: Σε λεκάνη ανακατεύουμε το αλεύρι, το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη και το αλάτι. Προσθέτουμε το χλιαρό νερό και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει η ζύμη λεία και μαλακή. Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε για 1 ώρα να ξεκουραστεί. Βουτυρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 30 εκ. Ανοίγουμε τη ζύμη σε ένα μεγάλο φύλλο, το στρώνουμε απαλά στο ταψί και το αφήνουμε να περισσεύει λίγο έξω από αυτό. Βουτυρώνουμε το φύλλο.  

Για την κρέμα: Βράζουμε το γάλα, το αλεύρι, τη ζάχαρη και τη βανίλια. Μόλις δέσει η κρέμα, την κατεβάζουμε από τη φωτιά για να κρυώσει και ρίχνουμε το βούτυρο και μετά τα αυγά αφού τα έχουμε χτυπήσει καλά. Ανακατεύουμε  καλά το μίγμα και ρίχνουμε την κρέμα πάνω στο φύλλο. Γυρίζουμε με προσοχή το φύλλο που περισσεύει πάνω στη κρέμα και το βουτυρώνουμε.

Ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδοκοκκινίσει η επιφάνεια της πίτας (~30 λεπτά). Μόλις την βγάλουμε από τον φούρνο την πασπαλίζουμε με ζάχαρη και κανέλλα ή της ρίχνουμε μέλι ή ακόμα και τριμμένο φιστίκι Αιγίνης σε μία πιο δημιουργική παραλλαγή. Μόλις κρυώσει την κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.   

ΜΟΥΣΤΟΚΟΥΛΟΥΡΑ

Παραδοσιακά τα μουστοκούλουρα στον τόπο μας με ντόπιο μούστο που καμιά φορά συνοδεύεται και από πετιμέζι. Υπέροχα κουλούρια που τα αγαπά η Ελλάδα και αποτελούν μία απόλυτα ισορροπημένη τροφή ως προς τη γλυκαντική της ταυτότητα.

Υλικά: 2 ποτήρια μούστος, 2½ ποτήρια ελαιόλαδο, 2 ποτήρια ζάχαρη 2 μπέκιν πάουντερ, 2 κουταλιές της σούπας κοφτές σόδα, 1 σφηνάκι κονιάκ (ή ούζο ή τσίπουρο εάν προτιμάτε), ½ κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο, 1½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα, αλεύρι μαλακό (όσο χρειαστεί).
Εκτέλεση: Σε μία λεκάνη ή μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τον μούστο, το λάδι και την ζάχαρη μέχρι να λιώσει λίγο. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά ένα-ένα και στο τέλος το αλεύρι μέχρι να γίνει μία μαλακή ζύμη και να μην κολλάει στα χέρια. Αφήνουμε τη ζύμη για μισή ώρα να ξεκουραστεί. Πλάθουμε κουλουράκια σε ό,τι σχήμα προτιμούμε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν (~20 λεπτά).  

ΜΟΣΕΝΤΑ

Ένα γρήγορο και εύκολο φαγητό για τις στιγμές που η πείνα «θερίζει» και υπάρχουν εύκαιρα χορταρικά, κυρίως όμως σπανάκι. Μία σχετικά απλή και γρήγορη Αρβανίτικη συνταγή που μέχρι σήμερα τρώγεται λαχταριστά και ετοιμάζεται συνήθως με το μάτι αντί για μέτρημα. Φτιάχνουμε ουσιαστικά ένα κουρκούτι (χυλό)  ανακατεύοντας αλεύρι, νερό, αλάτι και μπέικιν πάουντερ. Τον όχι και τόσο σφιχτό χυλό που φτιάξαμε τον βάζουμε στο λαδωμένο με ελαιόλαδο ταψί μας και προσθέτουμε όλα τα χορταρικά μας (σπανάκι, πράσινο κρεμμυδάκι, άνηθο, μάραθο) και φρέσκο πιπέρι. Σε όποιον αρέσει μπορεί να προσθέσει και άλλα χορταρικά της αρεσκείας όπως μαϊντανό, δυόσμο, πράσο, καυκαλήθρες κ.α. Τα ανακατεύουμε όλα μαζί και απλώνουμε το μείγμα ομοιόμορφα στο ταψί. Ψήνουμε τη μοσέντα για 40 λεπτά στους 200 βαθμούς.       

Go to Top