Ένα παραδοσιακό γλυκό του τόπου μας, ιδιαίτερα τις απόκριες, που ουσιαστικά είναι μία ανοιχτή γαλατόπιτα, αλλά χωρίς σιρόπι. Μία πολύ νόστιμη συνταγή που σίγουρα θα σας ενθουσιάσει. Αποτελείται από ένα φύλο ζύμης που τοποθετείται στον πάτο του ταψιού και την κρέμα που απλώνεται πάνω της. Τα υλικά της: Ζύμη (400 γρ. αλεύρι, 2/3 κούπας νερό, ¼ κούπας ελαιόλαδο, 2 κουταλάκια ζάχαρη, λίγο αλάτι, μία βανίλια), Κρέμα (1,5 λίτρο φρέσκο γάλα, 1¼ κούπας αλεύρι, 1,5 κούπα ζάχαρη, 80 γρ. βούτυρο, 4 αυγά). Ζάχαρη, κανέλλα, φιστίκι αιγίνης, μέλι για επίστρωση.
Για το φύλλο: Σε λεκάνη ανακατεύουμε το αλεύρι, το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη και το αλάτι. Προσθέτουμε το χλιαρό νερό και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει η ζύμη λεία και μαλακή. Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε για 1 ώρα να ξεκουραστεί. Βουτυρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 30 εκ. Ανοίγουμε τη ζύμη σε ένα μεγάλο φύλλο, το στρώνουμε απαλά στο ταψί και το αφήνουμε να περισσεύει λίγο έξω από αυτό. Βουτυρώνουμε το φύλλο.
Για την κρέμα: Βράζουμε το γάλα, το αλεύρι, τη ζάχαρη και τη βανίλια. Μόλις δέσει η κρέμα, την κατεβάζουμε από τη φωτιά για να κρυώσει και ρίχνουμε το βούτυρο και μετά τα αυγά αφού τα έχουμε χτυπήσει καλά. Ανακατεύουμε καλά το μίγμα και ρίχνουμε την κρέμα πάνω στο φύλλο. Γυρίζουμε με προσοχή το φύλλο που περισσεύει πάνω στη κρέμα και το βουτυρώνουμε.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδοκοκκινίσει η επιφάνεια της πίτας (~30 λεπτά). Μόλις την βγάλουμε από τον φούρνο την πασπαλίζουμε με ζάχαρη και κανέλλα ή της ρίχνουμε μέλι ή ακόμα και τριμμένο φιστίκι Αιγίνης σε μία πιο δημιουργική παραλλαγή. Μόλις κρυώσει την κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.