Ο ΔΗΜΟΣ

Ο ΔΗΜΟΣ 2018-10-16T17:03:22+03:00

Ο Δήμος Σαρωνικού δημιουργήθηκε το 2010 από τη συνένωση των πρώην Δήμων Καλυβίων Θορικού και Αναβύσσου και των Κοινοτήτων Κουβαρά, Παλαιάς Φώκαιας και Σαρωνίδας. Έχει ως έδρα τα Καλύβια Θορικού και η έκταση του είναι 139,420 τ.χλμ.. Ο μόνιμος πληθυσμός του ανέρχεται  στους 29.002 κατοίκους. Εκτός αυτού του πληθυσμού στο Δήμο Σαρωνικού κατοικούν σε παραθεριστικές κατοικίες περίπου 20.000 επιπλέον κάτοικοι το καλοκαίρι και περίπου 10.000 κάτοικοι τον χειμώνα. Ο οικιστικός ιστός του Δήμου Σαρωνικού έχει την ιδιομορφία, εκτός από τα πολεοδομικά κέντρα των πόλεων-χωριών Καλυβίων – Κουβαρά – Αναβύσσου – Σαρωνίδας – Παλαιάς Φώκαιας, να περιλαμβάνει και 30 μικρότερους οικισμούς. Η συντριπτική πλειοψηφία των οικισμών αυτών βρίσκεται στην παραλιακή ζώνη, το μήκος της οποίας είναι 23 χλμ, με μεγαλύτερους οικιστικούς ιστούς αυτών του Λαγονησίου και του Θυμαρίου. Στην παραλιακή ζώνη, εκτός από τις δεκάδες πανέμορφες παραλίες, περίοπτη θέση κατέχει το παραδοσιακό λιμανάκι της Παλαιάς Φωκαίας που μεταμορφώνεται ήδη σε ένα σύγχρονο αλιευτικό καταφύγιο με δυνατότητα αύξησης χωρητικότητας μικρών σκαφών.

Η προνομιακή γεωγραφική θέση του Δήμου Σαρωνικού ενισχύεται από τη γειτνίασή του με τον Διεθνή Αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος» αλλά και την μικρή σχετικά απόσταση από το Λιμάνι του Λαυρίου (αλλά και της Ραφήνας). Στοιχεία που κατατάσσουν το Δήμο Σαρωνικού σε έναν από τους κομβικότερους δήμους της Αττικής γης, μόλις 30’ από την πρωτεύουσα πόλη τη Αθήνας. Η σχετική μελέτη των εργασιών επέκτασης του προαστιακού σιδηροδρόμου περιλαμβάνει τις στάσεις «Καλύβια» και «Κουβαράς», κάτι που θα διευκολύνει την πρόσβαση στις πύλες του Δήμου μας.

Καλώς ήλθατε στον όμορφο τόπο του Δήμου Σαρωνικού. Έναν τόπο πραγματικά ευλογημένο από τη φύση και την ιστορία, ένα ζωντανό μωσαϊκό αρχαίων πολιτισμών, παράδοσης, μνήμης και φυσικής ομορφιάς που αρμονικά  αναπτύσσεται μέσα στον χρόνο με το κλασικό μπλε και πράσινο της Μεσογείου. Βρισκόμαστε μόλις 37χλμ μακρυά από το κέντρο της Αθήνας και μας έχετε αναδείξει στα πιο αγαπημένα σημεία της διάσημης Αθηναϊκής Ριβιέρα. Με τις μικρές ή μεγάλες, οργανωμένες ή μη παραλίες μας σε μήκος 23 χλμ, είμαστε ο παράδεισος της θαλάσσιας απόλαυσης, σε κάθε μορφή της. στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας και της Αττικής. Το μεσογειακό κλίμα είναι κυρίαρχο στον τόπο μας και προσφέρεται απλόχερα για να το απολαύσετε. Με σύγχρονες δομές φιλοξενίας, εστίασης και ψυχαγωγίας για κάθε ανάγκη και γούστο, είστε μόλις μια σκέψη μακρυά από την πραγματική σας απόδραση.     

Γεώργιος Σωφρόνης
Δήμαρχος Σαρωνικού