Κλείστε τα μάτια σας και σκεφτείτε ό,τι επιθυμεί η όρεξή σας σαν γαστριμαργικό προορισμό ή σαν ιδανικό συμπλήρωμα σε μία υπέροχη εκδρομή. Ακόμη ακόμη και σαν ένα δώρο στη μορφή ενός προϊόντος ή σαν βάση για μία παραδοσιακά απλή ή και εμπνευσμένη συνταγή στο σπίτι. Οι περισσότεροι μπορεί να γνωρίζουν την πρωτεύουσά μας, τα Καλύβια Θορικού, από την ξακουστή της γαστρονομική της παράδοση στο κρέας (μία από τις μεγάλες «πρωτεύουσες του κρέατος» στην Ελλάδα) που κάποιοι την ονομάζουν αστειευόμενοι και ως «πλατεία Χοληστερίνης» ή τις επίσης φημισμένες ψαροταβέρνες μας με το φρέσκο ψάρι στην Παλαιά Φώκαια, αρκετοί όμως γνωρίζουν επίσης ότι θα απολαύσουν κάθε είδος κουζίνας σε όλο σχεδόν το μήκος της ακτογραμμής και όχι μόνον.

Οι λάτρεις των κλασικών μαγειρευτών ελληνικών φαγητών θα βρουν σ’ όλα τα σημεία του τόπου μας το δικό τους «μαγερειό» όπως επίσης και τα λαχταριστά τους σουβλάκια, τα μεζεδάκια τους μαζί με το κρασάκι, το ουζάκι ή το τσιπουράκι τους, τα ζεστά ή κρύα διεθνή τους κλασικά πιάτα και διάφορα γρήγορα γεύματα για το χέρι και τον δρόμο.

Φούρνοι, μαγαζιά με επιλεγμένα προϊόντα ντόπιας παραγωγής, οργανωμένοι αμπελώνες για γευσιγνωσίες και αγορές, σύγχρονες καφετερίες, παραδοσιακά καφενεία για τον ελληνικό καφέ και το γλυκό, όλα περιμένουν το δικό σας γούστο και τη διάθεση για να τα χαρείτε. Κι αν τύχει και βρεθείτε σε κάποια από τις γιορτινές θρησκευτικές ημέρες όπου πανηγυρίζουνε ναοί μας (βλέπε γιορτές στους Ταξιάρχες στα Καλύβια και του Αγ. Δημητρίου ή Αγ. Γεωργίου στον Κουβαρά) θα δοκιμάσετε και το παραδοσιακό Κορμπάνι (στιφάδο με μοσχαρίσιο κρέας) που ετοιμάζεται αποβραδίς και μοιράζεται μετά την εκκλησία ανήεμρα της γιορτής στους πιστούς. Ένα έθιμο που μας πηγαίνει πίσω στους αιώνες και στις παραδόσεις των ιερών προσφορών. Ό,τι κι αν επιλέξετε, ένα είναι σίγουρο. Ότι δεν θα φύγετε πεινασμένοι από τον τόπο μας.